Nieuwe schoonmaakcao: lonen omhoog, vrije verjaardag en geld voor scholing

Goed nieuws voor de 120.000 schoonmakers in Nederland.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 2,5 jaar (van 1 januari 2019 tot 1 juli 2021). In die periode gaan de lonen met in totaal 7,5% omhoog, als volgt verdeeld:

  • 2% per 1 januari 2019
  • 1% per 1 juli 2019
  • 1% per 1 januari 2020
  • 2% per 1 juli 2020
  • 1,5% per 1 juni 2021

Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering komende jaren stapsgewijs met 2% omhoog, naar uiteindelijk 4,2% in 2021.

Scholingsfonds krijgt 900.000 euro
Op aandringen van CNV Vakmensen wordt het scholingsfonds voortgezet, zegt Kampherbeek. “We hebben om 1 miljoen euro gevraagd, het is 900.000 euro geworden. Ik ben hier zeer tevreden mee. Via het scholingsfonds krijgen schoonmakers – vaak na jaren schoonmaakwerk – een unieke kans om eens iets heel anders te gaan doen. Zelf hebben ze het geld vaak gewoon niet voor een opleiding of cursus. Via het scholingsfonds kunnen ze die droom waarmaken.”

Volgens Kampherbeek voorziet het scholingsfonds in een behoefte. “Afgelopen jaren zijn schoonmakers omgeschoold naar totaal andere banen: persoonlijk begeleider, uitvaartverzorger, vrachtwagenchauffeur, loodgieter, visagiste, voedingsassistent, zweminstructeur. Zo werkt de schoonmaakbranche als een springplank voor ambitieuze schoonmakers, die een nieuwe kans krijgen op de arbeidsmarkt.”

Vanaf 2020 vrij op verjaardag
“Vanaf 1 januari 2020 krijgen schoonmakers een extra vrije dag”, zegt Kampherbeek. “Schoonmakers kunnen voortaan op hun verjaardag altijd vrij zijn. Maar als ze die vrije dag liever op een ander moment willen nemen, kan dat natuurlijk ook.”

Meer aandacht voor arbeidsverhoudingen
De verhoudingen op de werkvloer krijgen meer aandacht, zegt Kampherbeek. “Iedereen weet dat je plezieriger en beter werkt als de verhoudingen goed zijn. Veel problemen op de werkvloer hebben te maken met de communicatie tussen leidinggevenden en schoonmakers. Vanaf januari krijgen álle leidinggevenden een verplichte opleiding, die hier speciaal op is gericht. Ook duizend huidige leidinggevenden krijgen die opleiding.”

Andere afspraken
Het taalproject wordt voortgezet, met een bijdrage van 500.000 euro. Dit geeft werkgevers de mogelijkheid om schoonmakers onder werktijd taallessen te laten volgen.
CNV Internationaal krijgt een jaarlijkse bijdrage van 15.000 euro, bedoeld voor ondersteuning van vakbondswerk in het buitenland.
Er komen 100 banen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders).

Leden
De leden van CNV Vakmensen krijgen het volledige cao-resultaat deze week toegestuurd, met de vraag of zij hiermee in willen stemmen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *